Marynata do kurczaka – ziołowa

Print Friendly
Marynata do kurczaka - ziołowa

Marynata do kurczaka – ziołowa

Kris: Marynata ma za zadanie poprawienie walorów smakowych potrawy (przeważnie mięsa) poprzez lepsze przeniknięcie do niej aromatów zawartych w przyprawach. Marynata poprawia również miękkość i soczystość mięsa. Olej lub oliwa z oliwek a marynacie pełni funkcję nawilżająca i zmiękczająca mięso. Zróżnicowanie smaków marynat jest właściwie nieograniczone, od pikantnych, słodkich, ostrych, kwaśnych słonych, oliwnych po ziołowe, o różnym natężeniu smaku. Skład, a co za tym idzie i smak jest w znacznej mierze uzależniony od indywidualnych upodobań i preferencji. To jakich składników dodasz do marynaty zależy tylko i wyłącznie od Twojej kulinarnej wyobraźni. Po raz kolejny zachęcam do eksperymentowania.

Potrzebujemy – Marynata do kurczaka

  • oliwa
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta soli lub przyprawy warzywko
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • szczypta pieprzu, tymianku, słodkiej papryki, chilli, majeranku, oregano i zmielonej gorczycy oraz kminku

Co robimy – Marynata do kurczaka

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy nią piersi z kurczaka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na co najmniej 8 godzin w lodówce. W ten sposób zamarynowane piersi z kurczaka możemy grillować, smażyć na patelni lub piec w piekarniku.

Źródło przepisu: własny przepis

2 odpowiedzi na „Marynata do kurczaka – ziołowa

Strona 1 z 11
  • admin pisze:

    Oczywiście że do marynowania mięsa (nie tylko kurczaka) możemy użyć curry. Curry to mieszanka wielu przypraw, między innymi: kurkumy, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, gorczycy czarnej i chili. Wyróżniamy curry indyjskie: żółte lub czerwone (barwa zależy od proporcji składników) oraz curry ze Sri Lanki o kolorze brązowym i w smaku ostrzejsze.

  • mimi pisze:

    Moze curry tez byc powinno?

Strona 1 z 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne