Makaron z kurczakiem w sosie OXE



Przepis na makaron z kurczakiem w sosie OXE

Składniki na makaron z kurczakiem w sosie OXE

  • 2 filety z kurczaka
  • 150 gram makaronu penne
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • margaryna do smażenia
  • 15 strączków zielonej fasolki szparagowej lub groszku cukrowego
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • łyżka przyprawy OXE
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ser parmezan

Jak zrobić makaron z kurczakiem w sosie OXE

Do gotującej się wody wrzucamy jedną nieobraną i przekrojoną wzdłuż marchewkę, obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz czarny pieprz. Po 5 minutach gotowania dodajemy filety drobiowe i gotujemy około 20-30 minut w zależności od wielkości filetów. Filety po ugotowaniu kroimy w plasterki o grubości około pół centymetra. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę margaryny, a następnie kurczaka. Smażymy, aż plasterki mięsa delikatnie się zarumienią. Pamiętajmy o tym, aby od czasu do czasu je mieszać i odwracać na druga stronę. Przygotowujemy wodę na makaron dodając do niej łyżkę oleju. Tym razem nie solimy makaronu podczas gotowania. Gdy kurczak będzie ładnie podsmażony na patelnię wrzucamy przekrojone na pół strączki zielonej fasolki szparagowej lub groszku cukrowego i pokrojoną w krążki czerwoną cebulę. Smażymy, aż strączki zmiękną, lecz nadal powinny być delikatnie chrupiące. W międzyczasie mieszamy zielone pesto z oliwą z oliwek. Gdy warzywa będą już podsmażone na patelnię dajemy przyprawę OXE i śmietanę kremówkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i znów dokładnie mieszamy makaron z powstałym sosem. Wykładamy na głęboki talerz, posypujemy parmezanem i polewamy przygotowanym wcześniej zielonym pesto. Możemy również podawać z grzanką chleba tostowego posmarowanego masłem czosnkowym.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris