Makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym

Przepisy na makaron z kurczakiem oraz
orzechami włoskimi i serem pleśniowym




Przepis na makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym - wersja 1

 height=222

Składniki na makaron z kurczakiem

  • 350 g makaronu
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g sera pleśniowego
  • 15 łuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki mleka
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki (opcjonalnie do dekoracji)
  • pieprz, sól, oregan

Jak zrobić makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym

Jak zrobić makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym Pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie przyprawiamy oregano, solą, pieprzem i zostawiamy na kilka minut, po czym smażymy na oliwie. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Pół szklanki wody z gotowania odlewamy i zostawiamy, by dodać później do sosu. Makaron odcedzamy i nie przelewamy zimną wodą. Pokrojoną w droną kostkę cebulę smażymy na oliwie najlepiej w głębokiej patelni. Do podsmażonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie wlewamy mleko i dokładamy pokrojony w kostkę ser. Mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Do sosu dodajemy mało, kurczaka, orzechy i wodę z gotowania makaronu. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec łączymy z makaronem, opcjonalnie możemy również udekorować natką pietruszki.



Przepis na makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym - wersja 2

Składniki na makaron z kurczakiem

  • 300 g makaronu tagiatelle
  • 120 g sera Gorgonzola
  • 3 łyżki sera Parmesan
  • 1 łyżeczka świeżej szałwi/1/2 łyżeczki suszonej szałwi
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • pieprz

Jak zrobić makaron z kurczakiem wersja 2

W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu, tak żeby był al dente. Równocześnie w drugim naczyniu rozpuszczamy na małym ogniu masło. Dodajemy posiekaną szałwię i pokrojony w kostkę ser Gorgonzola oraz mascarpone. Mieszamy do momentu rozpuszczenia serów. Następnie wlewamy mleko, a po wymieszaniu dodajemy posiekane orzechy i starty ser Parmesan. Podgrzewając na niewielkim ogniu cały czas mieszamy, aż do uzyskania konsystencji sosu. Nie podgrzewamy więcej niż kilka minut. Odcedzony makaron łączymy z sosem, dokładnie mieszając.

Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris