Przepis na makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym - wersja 1
Składniki na makaron z kurczakiem
- 350 g makaronu
- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g sera pleśniowego
- 15 łuskanych orzechów włoskich
- 4 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki (opcjonalnie do dekoracji)
- pieprz, sól, oregan
Jak zrobić makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym
Jak zrobić makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym
Pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie przyprawiamy oregano, solą, pieprzem i zostawiamy na kilka minut, po czym smażymy na oliwie.
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Pół szklanki wody z gotowania odlewamy i zostawiamy, by dodać później do sosu.
Makaron odcedzamy i nie przelewamy zimną wodą.
Pokrojoną w droną kostkę cebulę smażymy na oliwie najlepiej w głębokiej patelni. Do podsmażonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek.
Następnie wlewamy mleko i dokładamy pokrojony w kostkę ser. Mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Do sosu dodajemy mało, kurczaka, orzechy i wodę z gotowania makaronu.
Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec łączymy z makaronem, opcjonalnie możemy również udekorować natką pietruszki.