likier mietowy



Przepis na likier miętowy

 height=222

Składniki na likier miętowy

  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 szklanki liści mięty (świeżych)
  • 0,5 l wody
  • 40 dag cukru

Jak zrobić likier miętowy

Liście mięty płuczemy i osuszamy, po czym umieszczamy w słoju. Zalewamy alkoholem i szczelnie zamykamy. Naczynie odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na okres 1 tygodnia, pamiętając o wstrząsaniu co kilka dni. Po 7 dniach nalew filtrujemy przez bibułę filtracyjna lub gazę. Rozpuszczamy cukier w wodzie, lekko podgrzewając. Po doprowadzeniu do wrzenia syrop gotujemy przez 12 minuty. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Powstały wcześniej nalew łączymy z syropem. Likier miętowy wlewamy do ciemnych butelek. Odstawiamy na około 3 miesiące w chłodne miejsce. Po tym czasie trunek dojrzeje.