Krewetki z czosnkiem i papryką



Przepis na krewetki po albertowsku

 height=222

Składniki na krewetki po albertowsku

  • 500 gram krewetek tygrysich
  • 1 papryczka chilli lub ostra papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli

Jak zrobić krewetki po albertowsku

W Polsce trudno jest kupić świeże krewetki, więc te mrożone przed smażeniem musimy rozmrozić. Po rozmrożeniu płuczemy pod bieżąca wodą i odstawiamy na sitku aby odciekła woda. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej pokrojony w plasterki czosnek. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy krewetki i cały czas mieszając smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy i przykrywamy pokrywką dusząc przez 2 minuty. Gasimy ogień, dodajemy sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 2-3 minuty. Podajemy z bagietką, najlepiej ciepłą i posmarowaną masłem czosnkowym.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris