Krem z ziemniaków i groszku



Przepis na krem z ziemniaków i groszku

 height=222

Składniki na krem z ziemniaków i groszku

  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (nie extra virgine)
  • 800 g małych ziemniaków
  • 1,2 litra bulionu drobiowego lub wołowego
  • 250 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • sól i pieprz do smaku
  • pesto z pietruszki i ser feta jako topping (opcjonalnie rukiew wodna)
  • Co potrzebujemy – pesto z pietruszki
  • 4 garście natki pietruszki
  • 1 dl oliwy z oliwek (extra virgine)
  • 2 łyżeczki migdałów
  • szczypta soli

Jak zrobić krem z ziemniaków i groszku

Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki i podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Pamiętajmy o tym, aby do smażenia nie używać oliwy z oliwek extra virgine gdyż ta nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i ziemniaki przesypujemy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 30 minut. Dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby, gdy krem będzie zbyt gęsty dodajemy bulionu.

Pesto z pietruszki: Pietruszkę, oliwę z oliwek, migdały i sól umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę.

Krem rozlewamy do talerzy, posypujemy serem feta, pesto z pietruszki i opcjonalnie dekorujemy rukwią wodną. Dodatkowo nasz talerz możemy przyozdobić szczyptą nasion czerwonego pieprzu.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris