Krem z pomidorów i papryki

Przepis na krem z pomidorów i papryki

Składniki na krem z pomidorów i papryki

  • 500 g pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 małą cebulę
  • 1 l zimnej wody
  • 50 g prażonych pestek dyni
  • 3 łyżki bryndzy
  • szczypta płatków chilli
  • sól i pieprz
  • odrobina oliwy do smażenia

Jak zrobić krem z pomidorów i papryki

Paprykę przekrój na pół i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Pomidory pokrój w ćwiartki i wrzuć na drugą blachę, także wyłożoną folią aluminiową. Do pomidorów dodaj nieobrane ząbki czosnku i połowę listków tymianku. Paprykę i pomidory wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 30 minut. Paprykę na górną, pomidory na dolną półkę. Skórka papryki po upieczeniu powinna być mocno przypieczona, wręcz czarna. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na odrobinie oliwy i zalej wodą. Upieczoną paprykę obierz ze skórki, czosnek wyciśnij z łupinek, dodaj do cebuli z wodą razem z pieczonymi pomidorami. Dopraw płatkami chilli, solą, pieprzem i resztą tymianku. Podgrzewaj aż do zagotowania, następnie zmiksuj. Gotową zupę podawaj z uprażonymi pestkami dyni i bryndzą.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris