krem z fasoli szparagowej

Przepis na krem z fasoli szparagowej

Składniki na krem z fasoli szparagowej

  • 250 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 1 marchewka
  • 200 g cukinii
  • 1 cebula
  • 100g kiełbasy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 kropli tabasco
  • płaska łyżeczka curry
  • szczypta bazylii
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku

Jak zrobić krem z fasoli szparagowej

Fasolę szparagową płuczemy pod bieżącą wodą. W przypadku młodej fasolki obcinamy jej jedynie końce od strony łodygi natomiast w przypadku starszej fasolki musimy poobcinać obydwa końce gdyż są twarde i zdrewniałe. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Smażymy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę cukinię. W przypadku młodej cukinii nie ma konieczności obierania jej ze skórki i wyciągania gniazd nasiennych. W przypadku dużej cukinii musimy ją obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Następnie na patelnię wyciskamy czosnek. Po usmażeniu zawartość patelni przesypujemy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodajemy curry i tabasco. Gotujemy przez 25 minut aż fasolka szparagowa będzie miękka. Zupę miksujemy blenderem aż powstanie krem. Dodajemy bazylię i pieprz oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Próbujemy nasz krem i doprawiamy solą. Sól dodajemy na samym końcu gdyż w zależności od kiełbasy krem będzie mniej lub bardziej słony. W razie potrzeby dodajemy również curry. Gdy lubimy pikantne potrawy możemy również dodać więcej chilli lub pieprzu kajeńskiego.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris