Kotlety z tuńczyka

Przepis na kotlety z tuńczyka

Składniki na kotlety z tuńczyka

  • 1 bulwa selera
  • 1 papryka czerwona
  • ser żółty
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • przyprawy: majeranek, lubczyk, sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kotlety z tuńczyka

Tuńczyka odcedzamy. Krakersy kruszymy najlepiej wałkiem w foliowym worku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy ze sobą tuńczyka, krakersy i cebulę. Do tak powstałej mieszaniny wyciskamy czosnek, dodajemy jajko, majonez, musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość musimy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Z powstałej masy formujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanym oleju.Opcjonalnie uformowane kotlety możemy przed usmażeniem obtoczyć w bułce tartej.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris