kotlety z selera

Przepis na kotlety z selera

Składniki na kotlety z selera

  • 1 bulwa selera
  • 1 papryka czerwona
  • ser żółty
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • przyprawy: majeranek, lubczyk, sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kotlety z selera

Selera kroimy w kostkę i gotujemy na parze lub w garnku w lekko osolonej wodzie. W niedzielnym rosole zazwyczaj znajduje się seler, więc możecie go też przetworzyć na kotlety z selera. Bez względu na pochodzenie ugotowanego selera ważne jest, aby nie był gorący – więc po ugotowaniu odstawiamy go do ostygnięcia. Paprykę i ser żółty kroimy w drobną kostkę. Ugotowanego i wystudzonego selera miksujemy blenderem lub ścieramy na tarce. Do masy selerowej dodajemy całe jajko, paprykę, ser żółty i przyprawy takie jak: majeranek, lubczyk oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy również bułkę tartą – około 1/2 szklanki. Może być nieco więcej w zależności o konsystencji powstałego ciasta. Ciasto powinno mięć gęstszą konsystencję, taką, aby dało się z niego ulepić kotleciki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Następnie z ciasta formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy w ten sposób, aby ich kształt przypominał kotleta. Smażymy na rozgrzanej patelni z oliwią z oliwek lub olejem. Mam nadzieję, że kotlety z selera Wam posmakują.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris