Kalafior-ze-Zrumienioną-Tartą-Bułką-Frykadelkami-i-Ziemniakami-z-Wody



Przepis na kalafior z frykadelkami

 height=222

Składniki na kalafior z frykadelkami

    Kalafior:
  • 1 duży, ścisły kalafior (ok. 1 kg)
  • ½ łyżeczki soli
  • Masło ze zrumienioną tartą bułką
  • 150 g masła
  • 100 g bułki tartej
  • sól
  • Frykadelki
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 1 jajko
  • 1 kajzerki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól. pieprz
  • 1 łyżka masła

Jak zrobić kalafior z frykadelkami

Kalafior: Kalafior oczyścić. Usunąć liście. Głąb naciąć na krzyż. żeby ugotował się do miękkości. Masło ze zrumienioną tartą bułką natkę pietruszki posiekać na krótko (10minut) przed wykorzystaniem.

Frykadelki
1. Kajzerkę namoczyć w ¼ l ciepłej wody.
2. Cebulę drobno posiekać.
3. Natkę pietruszki posiekać.
4. Odcisnąć kajzerkę z wody.
Przyrządzanie rozpocząć na ok. 20 minut przed posiłkiem.

PRZYRZĄDZENIE KALAFIORA ZE ZRUMIENIONĄ TARTĄ BUŁKĄ

1. Kalafior włożyć do lekko osolonej zimnej wody.
2. Zostawić w niej na ok. 15 minut.
3. Garnek napełnić wodą do połowy. Wodę posolić.
4. Płytkę grzejną kuchenki nastawić na stopień 3 (wysoki pobór mocy)
5. Do wrzącej wody włożyć kalafior głąbem do dołu.
6. Zmniejszyć do minimum grzanie płytki.
7. Gotować kalafior pod przykryciem przez ok. 30 minut.
8. Sprawdzić miękkość kalafiora wykałaczką – musi łatwo się wkłuć.
9. Kalafior osączyć z wody. Podać polany masłem ze zrumienioną tartą bułką
10. Masło roztopić na niezbyt gorącej patelni.
11. Wsypać tartą bułkę. Mieszając. Lekko przyrumienić.
12. Dodać posiekaną natkę pietruszki. wymieszać. osolić.

PRZYRZĄDZENIE FRYKADELEK

1. Do miski włożyć mielone mięso, jajko, posiekaną cebulę i dobrze odciśniętą kajzerkę
2. Dokładnie razem zagnieść. Dodać sól. Pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Formować frykadelki
3. Na średnio nagrzanej patelni roztopić tłuszcz. Frykadelki obsmażać z każdej strony przez ok. 4 minut.
Podawane w pełnym zestawie. jest to bardzo posilne danie obiadowe. Można w nim pominąć bardzo smaczne. ale dość kaloryczne masło zrumienione z tartą bułką. Jeżeli ma to być samodzielne danie jarskie. nie dodaje się frykadelek. Kalafior z wody polany masłem ze zrumienioną tartą bułką nadaje się także na dodatek do wieprzowej lub wołowej pieczeni
PRZECHOWYWANIE
Lodówka kalafior – 1-2 dni; ugotowane ziemniaki i frykadelki – 2-3 dni. Rada ugotowane ziemniaki odsmażyć. a frykadelki można także zjeść na zimno. Zamrażarka: ugotowanego kalafiora nie można zamrażać – rozpadłby się przy ponownym podgrzaniu. Frykadelki 2-3 miesiące

ZUPA KALAFIOROWA

1 Odmierzyć 1 I wody. w której gotował się kalafior. i doprowadzić do wrzenia.
2. Zagęścić mącznym masłem (ugniecionym w kulkę z mąki i masła w stosunku 1:1) lub zagęstnikiem sosu.
3. Przyprawić do smaku solą. pieprzem. Szczyptą cukru i świeżo startą gałką muszkatołową.
4. Wmieszać 100 g śmietany kremówki.
5. Pozostałość kalafiora (rozdrobnioną na różyczki. a głąb drobno pokrojony) włożyć do zupy do podgrzania.

ZIEMNIAKI Z FRYKADELKAMI Z PATELNI

1. Pozostałe frykadelki pokroić w kostkę. ziemniaki pokrajać na plasterki.
2. Na dużej. niezbyt silnie rozgrzanej patelni roztopić tłuszcz.
3. Na tym tłuszczu poddusić dwie pokrojone w kostkę cebule.
4. Dodać pokrojone frykadelki i ziemniaki i razem obsmażać, aż będą chrupiące i ładnie zrumienione.
5. Doprawić solą i pieprzem.