jaja mewy

Jak gotować jaja mewy?

Ponieważ jaja mewy są od 2 do 3 razy większe niż jaja kurze dlatego też należy je gotować troszkę dłużej. W zależności od wielkości gotujemy je od 13 do 20 minut.

Jak podawać jaja mewy?

1. Tradycyjnym sposobem podawania jaj mewy jest bardzo prosty. Jaja po ugotowania ubieramy ze skorupki i przekrawamy na pół. Połówkę jajka układamy na kromce chrupkiego chleba (na przykład Wasa), smarujemy masłem i posypujemy solą morską oraz pieprzem. 2. Z wędzonym łososiem i rukolą. 3. Z anchois i kawiorem. 4. Z crème fraîche i kawiorem. Crème fraîche to francuska świeża śmietana. Najlepszym zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje. Później można ją schować do lodówki.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris