gotowanie w mikrofali

gotowanie w mikrofaliGotowanie w mikrofali

Mimo kontrowersji, jakie budzi gotowanie w kuchenkach mikrofalowych, są one w powszechnym użyciu ze względu na to, że dania przygotowuje się w nich dość larwo i szybko. Możemy przyrządzać w ten sposób mięsa, ciasta oraz jarzyny. Dania warzywne, które na pewno udadzą się w kuchence mikrofalowej, to potrawy z jarzyn surowych i mrożonych, w sosach warzywnych oraz zapiekanki.

 

Przyrządzając potrawy z warzyw w kuchence mikrofalowej, należy przestrzegać następujących zasad:

  • warzywa rozkładamy równomiernie w naczyniu
  • podlewamy 2-4 łyżkami wody
  • obkładamy wiórkami masła
  • lekko solimy
  • przykrywamy folią, aby nie były zbyt suche
  • wkładamy do mikrofalówki na 2-3 min.

Zalety gotowania w kuchence mikrofalowej:

  • oszczędzamy czas warzywa rozmrażamy i jednocześnie gotujemy
  • ograniczamy straty składników odżywczych
  • używamy niewielkich ilości soli i tłuszczu ważne szczególnie w diecie niskosodowej i niskotłuszczowej
  • warzywa zachowują naturalny wygląd.

Wady przygotowywania potraw w kuchence mikrofalowej:

  • mała wydajność
  • nieco gorszy smak