golonka w piwie



Przepis na golonkę w piwie

 height=222

Składniki na golonkę w piwie

  • 2 golonki
  • 1 puszka piwa – dobrze jest użyć piwo słodkie
  • 2 duże cebule
  • kminek
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kolendra
  • pieprz czarny
  • tymianek
  • 2 goździki
  • majeranek
  • sól
  • olej
  • cukier

Jak zrobić golonkę w piwie

Przygotowanie składa się z dwóch etapów. Pierwszy to przygotowanie mięsa. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Drugie etap, to gotowanie.
Przygotowanie mięsa
• Golonki myjemy i dokładnie suszymy.
• Goździki, ziele angielskie, kolendrę oraz pieprz ubijamy w moździerzu i wrzucamy do miseczki.
• Dodajemy majeranek, sól, tymianek raz kminek i mieszamy.
• Tą mieszaniną bardzo starannie nacieramy mięso ze wszystkich stron.
• Natarte przyprawami golonki odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzi.
Gotowanie
• Golonkę wyjmujemy z lodówki około 1 godzinę przez rozpoczęciem gotowania.
• Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
• Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy golonkę z każdej strony.
• Przekładamy golonki do dużego garnka.
• Na patelni z tłuszczem po przesmażeniu golonek delikatnie przesmażamy cebulę.
• Cebulę przekładamy do garnka z golonką, ustawiamy na ogniu.
• Do szklanki piwa dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Operację tę należy zrobić w większym naczyniu, gdyż piwo po dodaniu cukru może wypłynąć.
• Zalewamy golonkę piwem i dusimy pod przykryciem przez 2-2,5 godziny. Musimy przekładać golonki i dolewać piwa w zależności od potrzeb.
• Kiedy golonki są już miękkie, wyjmujemy je z naczynia i dzielimy na mniejsze części. Oczywiście może golonki podawać w całości choć może się okazać, że cała golonka to zbyt duże wyzwanie dla jedzących.
• Podzieloną golonkę przekładamy ponownie do naczynia i dusimy jeszcze przez kilkanaście minut.
• W tym czasie pamiętać należy o ewentualnym podlewaniu piwem.
• Sprawdzamy sos i ewentualnie doprawiamy cukrem lub miodem.
Golonkę podajemy na gorąco polaną uzyskanym w czasie gotowania sosem. Doskonałym dodatkiem jest świeża bagietka i oczywiście dobre, schłodzone piwo. Będzie to fantastyczne uzupełnienie menu na imprezę pod gołym niebem.
Golonkę tę można też potraktować jako danie główne, wtedy dobrym dodatkiem będą ziemniaki puree i zasmażana kapusta.