Francuska zupa cebulowa

Print Friendly
Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Kris: Francuska zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup. Bardzo często nie chce mi się gotować zup, a o tym, jak bardzo je lubię przypominam sobie zimą i jesienią, kiedy to gotuję je częściej. Jest wiele sposobów na zupę cebulową i każda z nich zachwyci trochę innym smakiem. Smak tej zupy zależny głównie od rodzaju użytej cebuli oraz od stopnia jej wysmażenia. Niektóre przepisy mówią o ty, że powinniśmy użyć białej cebuli cukrowej i bardzo dobrze ją wysmażyć (wręcz dusić), aż się cała skarmelizuje. W tym momencie polecam eksperymentowanie, aby znaleźć swój stopień wysmażenia cebuli, który będzie Wam najbardziej odpowiadał i smakował. Po przeanalizowaniu i wypróbowaniu kilku rożnych przepisów na zupę cebulową uważam, że ten jest najwłaściwszy i najlepszy. Jest to przepis na francuską zupę cebulową według Magdy Gessler.

Potrzebujemy (dla 4 osób) – Francuska zupa cebulowa

  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • wołowina, wieprzowina i mięso drobiowe na wywar
  • 5-6 dużych cebul
  • sól, pieprz
  • liść laurowy – 3 szt
  • ziele angielskie – 3 szt
  • owoc jałowca – 2 szt
  • liść lubczyku
  • 5 łyżek cukru
  • białe wytrawne lub półwytrawne wino – kieliszek
  • 30 dkg sera żółtego (najlepiej Gruyere lub ewentualnie Mazdamer)
  • grzanki z bułki paryskiej.

Co robimy – Francuska zupa cebulowa

Do naczynia dodajemy obraną i umytą włoszczyznę oraz oczyszczone i umyte pod bieżącą wodą trzy rodzaje mięs. Zalewamy wodą i dodajemy 3 listki liścia laurowego i trzy kulki ziela angielskiego, liść lubczyku i 2 ziarna owocu jałowca. Doprawiamy solą i pieprze, a następnie gotujemy przez minimum 2-3 godziny. Wywar po ugotowaniu dokładnie odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy oczywiście na maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy kieliszek wina i odrobinę wywaru i dusimy przez kilka minut, a następnie przekładamy do innego garnka i zalewamy resztą wywaru. Całość gotujemy około pół godziny. Nie możemy rozgotować cebuli. Następnie musimy przygotować karmel. W tym celu na suchej i rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier – około 5 łyżek. Gdy cukier się rozpuści, i nabierze  brązowego odcienia wlewamy go do zupy. Nie przejmuj się ty, że karmel zbryli się w zupie. Po kilku minutach gotowania bez problemu się rozpuści. Prawdziwą zupę cebulową powinniśmy jeszcze na koniec zapiec w piekarniku. Nie musimy jednak tego robić. Możemy ją podać bez zapiekania z położoną na wierzchu grzanką z serem.W celu zapieczenia zupy musimy ją przelać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć grzanki i posypać wszystko startym żółtym serem. Pieczemy 5-10 minut aż ser się rozpuści w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Źródło przepisu: Magda Gessler

2 odpowiedzi na „Francuska zupa cebulowa

Strona 1 z 11
  • Jolanta pisze:

    uwielbiam zupe cebulowa,ale tu gdzie mieszkam obecnie w Ecuadorze ,nie mozna spotkac w restauracji,jest tylko jedna niemiecka,ale tam zupa cebulowa jest nie dozjedzenia,dlatego postanowilam sama ugotowac francuska zupe cebulowa wg.Madgy gessler.
    Pozdrawiam.

  • erdela pisze:

    Przepis świetny! Zupka przepyszna i bardzo szybko się ją robi. Ja jedynie zmodyfikowałam to karmelizowanie. Dodałam po prostu cukru do podsmażanej cebuli i też wyszło super. Z resztą Magda Gessler również poleca dodawać cukier do smażonej cebuli. POLECAM! PYCHOTKA!

Strona 1 z 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl bloggin.pl Lista Blogów Kulinarnych Odszukaj.com - przepisy kulinarne