Fasola szparagowa w bekonie



Przepis na fasolę szparagową w bekonie

 height=222

Składniki na fasolę szparagową w bekonie

  • 800 g fasoli szparagowej
  • 1 gałązkę cząbru
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony na plasterki)
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8 plasterków bekonu
  • 1 łyżka masła

Jak zrobić fasolę szparagową w bekonie

Z fasoli szparagowej odcinamy końce i płuczemy ją dokładnie pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cząber, czosnek, rozgniecione ziarna pieprzu oraz sól. Dolewamy dwa litry wody i gotujemy przez 15 minut. Fasolę szparagową gotujemy przez 10 minut na wcześniej przygotowanym wywarze., po czym szybko schłodzić w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce. Z fasoli przygotowujemy „pęczki” i każdy z nich owijamy plasterkiem bekonu. W żaroodpornym naczyniu układamy pęczki fasoli szparagowej i dodajemy masło. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie podgrzewania każdą porcję obrodzić. Pod koniec pieczenia każdy „pęczek” fasoli można posypać tartym, żółtym serem i skropić oliwą z oliwek.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris