Domowy chlebek2



Przepis na domowy chlebek

 height=222

Składniki na domowy chlebek

  • Na foremkę keksówkę ok 11x30x8cm
  • 15g drożdży świeżych lub opakowanie drożdży suchych
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 500g mąki pszennej, poznańskiej lub wrocławskiej
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
  • olej do posmarowania foremki
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić domowy chlebek

Drożdże rozrobić w pół szklanki ciepłej wody (30-40°C), odstawić na moment.

Do miski wsypać mąkę, sól i siemię lniane, wymieszać. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i zacząć zagniatać. Powoli dolewać resztę wody, cały czas zagniatając ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto lepi się do rąk.

Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut, do wyrośnięcia.

Foremka do pieczenia chleba powinna być czarna, dzięki temu chleb ma bardziej chrupiącą skórkę, ale jeśli takiej nie posiadacie, to chlebek powinien Wam wyjść również w zwykłej czy silikonowej.

Gdy ciasto wyrośnie, foremkę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wierzch wygładzić zmoczonymi w wodzie dłońmi. Jeśli ciasto jest mocno wyrośnięte, wypełnia foremkę po brzegi, to należy włożyć foremkę do nagrzanego piekarnika, a jeśli w foremce jest jeszcze trochę miejsca, to można wstawić ją do zimnego piekarnika, żeby w czasie rozgrzewania chlebek jeszcze trochę wyrósł.

Piec w temperaturze 180°C przez 40-60 minut, czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika i od tego jak mocno wypieczoną chcecie uzyskać skórkę. Po 60 minutach pieczenia skórka będzie grubsza i bardziej chrupiąca, ale chleb będzie twardszy i krócej zachowa świeżość. Ja z reguły piekę przez 50 minut. Gorący chleb wyjąć z formy (UWAGA, żeby się nie poparzyć!!) i zawinąć w skropioną wodą ściereczkę.

Chleb zachowuje świeżość nawet do tygodnia, choć oczywiście najlepszy jest w ciągu dwóch, trzech dni od pieczenia