czereśniówka



Przepis na nalewkę czereśniową

 height=222

Składniki na nalewkę czereśniową

  • 1 l spirytusu 50%
  • 1 kg czereśni
  • 30 dag cukru
  • 1 cytryna

Jak zrobić nalewkę czereśniową

Umyte i osuszone czereśnie wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Zamknięty słój trzymamy w ciepłym miejscu przez okres około 1 miesiąca, pamiętając o wstrząsaniu co kilka dni. Po upływie tego czasu zlewamy nalew, wyciskamy sok z cytryny i dolewamy go do naczynia z nalewem, po czym zamykamy je i odstawiamy w chłodne miejsce. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu do momentu rozpuszczenia cukru. Uzyskany syrop łączymy z nalewem i odstawiamy na 1 tydzień. Następnie filtrujemy trunek i rozlewamy do butelek. Nalewka czereśniowa powinna stać jeszcze 3 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu, aż dojrzeje.