Ciasto pomarańczowe



Przepis na ciasto pomarańczowe

 height=222

Składniki na ciasto pomarańczowe

  • 1 cała pomarańcza ze skórką
  • 120 g wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g rodzynek
  • 100 g pokruszonych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto pomarańczowe

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przed przystąpieniem do pracy z naszym głównym i tytułowym składnikiem musimy go dokładnie umyć i sparzyć. Następnie pomarańczę przecinamy na ćwiartki, usuwamy nasiona i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy we wodzie i dolewamy do masy pomarańczowej. Następnie dodajemy masło, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W tym celu najlepiej użyć drewnianej łyżki. Możemy to również zrobić mikserem, ale na wolnych obrotach i tylko do momentu połączenia składników, aby nie zburzyć struktury ciasta. Dodajemy orzechy lub migdały i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy masę do naszej foremki i pieczemy przez godzinę. Upieczone ciasto możemy przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku przez około tydzień lub może być zamrożone.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris