Chili con carne

Przepis na Chili con carne

Składniki Chili con carne

  • 200 g ryżu
  • g cienkiej kiełbasy chorizo
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 owoce kardamonu zmiażdżone
  • 500 g sosu pomidorowego z warzywami ze słoika
  • 1 puszka (400 g) drobnej pikantnej fasoli
  • 60 ml słodkiego sosu chilli
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie jeżeli fasola nie jest pikantna)

Jak zrobić Chili con carne

Ryż gotujemy i odcedzamy. Kiełbasę chorizo kroimy wzdłuż, a następnie na półcentymetrowe półksiężyce, wrzucamy ją do rondla i podsmażamy aż wytopi się z niej tłuszcz i będzie chrupka. Dodajemy mięso mielone, smażymy 5 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy cynamonem, kolendrą, kminem rzymskim i kardamonem. Dokładnie mieszamy. Dolewamy sos pomidorowy i sos chilli oraz fasolę. Mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy około 20 minut. Próbujemy i jeżeli nasze chili con carne będzie za mało pikantne, to doprawiamy płatkami chilli.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris