babeczki z wypływającą czekoladą



Babeczki z czekoladą na dwa sposoby


babeczki z wypływającą czekoladą

Składniki na babeczki z czekoladą wypływającą

  • 115 gram gorzkiej czekolady
  • 115 gram masła
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 50 gram cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cukier puder

Jak zrobić babeczki z czekoladą wypływającą ze środka?

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230°C. Roztapiamy czekoladę wraz z masłem. W tym celu do garnka wlewamy litr wody i doprowadzamy do wrzenia. Skręcamy palnik do minimum i na garnku umieszczamy metalową lub szklaną miskę lub ewentualnie garnek. Ważne jest, aby dno górnego naczynia nie dotykało bezpośrednio wrzącej wody. W górnym naczyniu umieszczamy drobno pokruszoną czekoladę i masło i pozostawiamy do roztopienia. Czekoladę z masłem możemy również roztopić w specjalnym urządzeniu, jeżeli takie posiadamy.

Za pomocą miksera ucieramy ze sobą cukier, jajka i żółtka – 8 minut na najwyższych obrotach. Do powstałej masy dolewamy roztopioną czekoladę i mieszamy mikserem na średnich obrotach. Następnie dodajemy mąkę i znów mieszamy mikserem. Masę przelewamy do ceramicznych lub silikonowych miseczek.

Liczba powstałych babeczek uzależniona będzie od wielkości naszych foremek, co oczywiście wpłynie na czas pieczenia. W zależności od ich rozmiaru czas pieczenia będzie się wahał od 6 do 14 minut. Oczywiście na czas pieczenia będzie miał również wpływ nasz piekarnik. Skąd można wiedzieć, że babeczki z czekoladą są upieczone na zewnątrz, a wewnątrz zawierają płynną czekoladę? To proste! Wystarczy je obserwować. W pierwszej fazie pieczenia środek babeczki delikatnie opada. W drugiej fazie pieczenia środek babeczki z czekoladą rośnie, a w trzeciej fazie na powierzchni babeczki zaczynają się pojawiać delikatne lecz zauważalne pęknięcia. To jest właśnie ten moment, kiedy babeczki powinny zostać wyciągnięte z piekarnika.

Po wyciągnięciu odczekujemy 30 sekund i wyciągamy babeczki z foremek. Posypujemy cukrem pudrem i babeczki z czekoladą już gotowe. Podajemy na ciepło. Nie przejmujcie się, jeżeli za pierwszym razem nie uzyskacie oczekiwanego efektu. Jestem pewien, że po dwóch, trzech razach dojdziecie do wprawy.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris

Składniki na babeczki z czekoladą i bananami

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 tabliczki czekolady,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 3 banany do rozdrobnienia w blenderze lub widelcem,
  • szczypta soli,

Jak zrobić babeczki z czekoladą i z bananami?

Banany rozdrabniamy, podobnie czekoladę, a jajko ubijamy. Następnie łączymy wszystkie składniki, pamiętając by banany i czekoladę dodać jako ostatnie. Otrzymane ciasto nakłądamy do foremek. Babeczki z czekoladą pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut